subpage

DCR Solutions gør komplekse lovtekster forståelige med AI

Det ville være fantastisk hvis alle love og regler var nemme at læse og forstå for os mennesker. I mellemtiden kan man tage avancerede sprogalgoritmer i brug til “oversættelsen”.

Hvis man nogensinde har forsøgt at stave sig igennem en lovtekst og de mange og ofte snørklede paragraffer, så ved man, hvor svært det kan være at forstå, hvad den egentlig betyder. Så det ville jo være smart, hvis man kunne få en kunstig intelligens til at læse og “oversætte” teksten, så det er meget nemmere at regne ud hvad man må og ikke må.

Morten Marquard, stifter og CEO i DCR Solutions, som arbejder med sprogteknologi og forretningsprocesser, og professor Thomas Hildebrandt fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt, fortæller i AI Denmarks podcast om arbejdet med at lære en maskine at forstå lovtekster og om perspektiverne for digitalisering af offentlige ydelser.

Lyt til podcasten hos din foretrukne podcastudbyder og på vores hjemmeside via linket her

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens. 

subpage

Papp gør jagten en ledig p-pladds til en leg med kunstig intelligens

Slip for endeløse rundture i jagten på en ledig plads, og lad AI-appen fortælle dig hvad chancen er for at finde et sted at parkere bilen i nærheden.

Hvis man nogensinde har prøvet at køre forgæves rundt i byen og jagte en ledig parkeringsplads, så vil man afgjort også være glad for at høre, at kunstig intelligens måske kan hjælpe i fremtiden. Algoritmerne kan nemlig forudsige hvor stor sandsynligheden er for at finde en parkeringsplads i et bestemt område på et bestemt tidspunkt, så man selv kan beslutte om man skal tage chancen eller forsøge at køre et andet sted hen.

Tan Tran fra parkerings-appen Papp, og lektor Per Bækgaard fra DTU Compute, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt, fortæller i AI Denmarks podcast om, hvordan man har arbejdet med at optimere parkeringsforhold med kunstig intelligens, herunder ved hjælp af sensordata fra P-huse. De fortæller også om, hvordan man gør en app nem at bruge.

Lyt til podcasten hos din foretrukne podcastudbyder og på vores hjemmeside via linket her

 

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens. 

subpage

Tesla er frontløber på kunstig intelligens i Silicon Valley

Et af verdens mest værdifulde firmaer - Tesla - er helt i front, når det gælder brugen af kunstig intelligens. Bliv klogere på virksomhedens anvendelse af teknologien her

”Selvom Tesla og Elon Musk taler om de her fantastiske fremtidsvisioner med full self-driving cars og menneskelige robotter, så har Musk også nævnt, at en af deres største konkurrencefordele ligger i fremstillingen af biler baseret på kunstig intelligens.” 

Anders Christjansen, rådgiver i Innovation Centre Denmark

Som den sjette virksomhed i USA’s historie opnåede Tesla tidligere på året en markedsværdi på 1 milliard dollars – og det kan langt hen ad vejen tilskrives virksomhedens teknologiske udsyn og fokus på kunstig intelligens. 

“Tesla har som ny virksomhed i et felt af temmelige traditionelle bilvirksomheder virkelig formået at revolutionere en industri, som ellers ikke har innoveret så meget.”

Sådan lød det fra Anders Christjansen, der er rådgiver i Innovation Centre Denmark med base i Silicon Valley i USA, da han for nylig delte sine indsigter om Teslas brug af AI i et AI Denmark-webinar.

Kunstig intelligens skaber konkurrencefordel 

Tesla, med topchef Elon Musk i spidsen, profilerer sig på at være førende indenfor AI, og det afgrænser sig ikke blot til biler, men gælder ligeledes rumteknik og menneskelige robotter.

I forlængelse af Tesla’s årlige AI-dag, hvor virksomheden bl.a. kommer med forudsigelser om AI, har vi set nærmere på Tesla og topchef Elon Musk’s syn på AI. Udover Tesla har Elon Musk ligeledes været med til at stifte SpaceX, OpenAI, The BoringCompany og Neuralink – virksomheder, der blandt andet har fokus på rumteknik, responsible AI og brain machine interfaces. 

I forbindelse med sidstnævnte har Musk ligefrem ytret, at den eneste måde, mennesker kan konkurrere med robotter i fremtiden, er ved at integrere AI i den menneskelige hjerne. Det sætter baren for Elon Musk’s tilgang til AI, som vi fik et indblik i til Tesla’s seneste AI-dag 19. august 2021.

”Selvom Tesla og Elon Musk taler om de her fantastiske fremtidsvisioner med full self-driving cars og menneskelige robotter, så har Musk også nævnt, at en af deres største konkurrencefordele ligger i fremstillingen af biler baseret på kunstig intelligens,” lød det fra Anders Christjansen i webinaret. 

Store visioner for fremtiden 

Det er ifølge rådgiveren evnen til at spotte fremtidige tendenser og skabe banebrydende innovation, der har gjort Tesla til det mest værdifulde bilfirma i verden –værdisat højere end verdens anden til syvende største bilselskaber tilsammen. 

"Elon Musk introducerede, at de vil producere en egentlig menneskelig robot, der bliver 1.76 høj, og kun kan løbe 8 kilometer i timen, for at mennesker skal kunne løbe fra den."

Anders Christjansen, rådgiver i Innovation Centre Denmark med base i Silicon Valley

Tesla har adresseret en industri, der ellers har stået stille i forbindelse med anvendelsen af kunstig intelligens. Teslas bilproduktion startede i Silicon Valley og siden har Tesla introduceret deres giga factories, dvs. kæmpe fabrikker, som man på sigt har planer om at introducere i Kina, Europa og flere steder i USA. Elon Musk kalder disse gigafactories for “the machine that builds the machine”, da anvendelsen af kunstig intelligens spiller en central rolle i produktionen. 

Menneskelige robotter 

Tesla bruger op til 200 forskellige robotter på fabrikken, hvoraf flere er yderst avancerede med integreret machine learning. Udover at bruge AI i produktionen har Tesla ligeledes store ambitioner, når det kommer til brugen af menneskelige robotter.

”Elon Musk introducerede, at de vil producere en egentlig menneskelig robot, der bliver 1.76 høj og kun kan løbe 8 kilometer i timen, for at mennesker skal kunne løbe fra den,” sagde  Anders Christjansen i webinaret.

Der tegner sig altså et billede af, at de visioner, som Tesla har i relation til anvendelsen af AI, rækker ud over et fokus på biler. Og det tillader Tesla at være frontløber på kunstig intelligens ikke blot i Silicon Valley, hvor Tesla har hovedkontor, men i hele verden. 

Hvis du ønsker at vide mere om AI og Tesla i Silicon Valley, kan du se eller gense Anders Christjansens præsentation ved AI Danmarks webinar i videoen foroven. 

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens. 

lancering

Syncsense vinder Industriens Fonds AI-pris

billede af syncsense der vinder ai award

Vinderen af Danish AI Award 2021 blev Syncsense. Virksomheden bruger kunstig intelligens til at hjælpe ældre og handicappede til en bedre og mere effektiv fysisk træning. Med prisen følger 200.000 kr., som virksomheden kan bruge til at dygtiggøre sig yderligere inden for brugen af kunstig intelligens. 

SYNCSENSE og deres træningsteknologi viser et stort potentiale for, hvordan teknologi og kunstig intelligens kan anvendes på en smart måde til at skabe værdi for både patienter, sygehuse og samfundet. Det har stor betydning for virksomhederne og dermed for Danmark, hvis vi formår at gøre kunstig intelligens mere udbredt. Her kan man fremhæve den måde, SYNCSENSE har arbejdet med praktisk at udnytte kunstig intelligens til at skabe direkte og konkret nytteværdi for deres brugere.

Charlotte Kjeldsen Krarup, Udviklingsdirektør i Industriens Fond Tweet

Den danske healthtech-virksomhed Syncsense er den første vinder af Industriens Fonds AI-pris. Det er hovedprisen ved prisuddelingen Danish AI Award og har til hensigt at fremme brugen af kunstig intelligens i dansk erhvervsliv

Begrundelsen lyder, at virksomheden har udviklet ny teknologi, der udnytter kunstig intelligens til at opgradere eksisterende træningsudstyr på hospitaler og plejehjem. Udstyret hjælper og motiverer ældre og handicappede til at dyrke mere motion som led i deres behandling og forbedrer derved deres fysiske tilstand.

Kunstig intelligens motiverer ældre til motion

Syncsense har udviklet et system, som ved hjælp af virtual reality-briller og sensorer på eksisterende træningsudstyr på hospitaler skaber en kunstig virkelighed for patienten, så patienten fx kan opleve at træne i naturen gennem virtual reality briller. Hver gang patienten træner, bliver systemet klogere på patientens behov og aktuelle træningsforløb. Systemet stimulerer og motiverer patienten til at få mere motion og forbedrer derved patientens fysiske tilstand.

Systemet virker ved, at en sensor monteres på træningsudstyret, og sensoren lærer selv ved hjælp af kunstig intelligens, hvilket udstyr, den er monteret på og skaber et individuelt tilpasset træningsforløb til patienten. Den kunstige intelligens tilpasser desuden, hvad patienten skal se i virtual reality-brillerne. Systemet er – bl.a. takket være den kunstige intelligens – let at anvende for sundheds- og plejepersonalet.

- SYNCSENSE vinder ikke kun fordi deres produkt helt konkret løser et relevant sundhedsproblem med et stort potentiale, Men også fordi det viser et potentiale for, hvordan teknologi og kunstig intelligens kan anvendes på en smart måde til at skabe værdi for patienter, sygehuse og samfundet. SYNCSENSE er kommet godt i gang med at bygge deres produkt, og vi håber Industriens Fonds AI Pris kan være med til at give dem yderligere vind i sejlene, så deres teknologi kan modnes og blive tilgængelig for så mange som muligt, så hurtigt som muligt.

Charlotte Kjeldsen Krarup, Udviklingsdirektør i Industriens Fond Tweet

Stor betydning for virksomhedens fremtid

AI-løsningen fra Syncsense er i dag under udvikling på en række hospitaler, og med prisen forventer virksomheden at kunne gå fra udvikling til test, siger direktør i Syncsense, Simon Bruntse Andersen:

– At vinde Danish AI Award betyder så ufatteligt meget! Det er et kæmpe skulderklap, og vi er stolte af at blive anerkendt for vores AI-løsning og dens impact. De 200.000 kr., som følger med, betyder, at vi rent faktisk kan færdiggøre vores første AI-løsning og begynde at teste det ude i klinikken.

Med prisen følger et beløb på 200.000 kr., som er øremærket til at give virksomheden et kompetenceløft i brugen af kunstig intelligens.

Danish AI Award udspringer af projektet AI Denmark, som Industriens Fond i samarbejde med Teknologisk Institut og en stærk partnerkreds søsatte sidste år for at støtte virksomhederne i at bruge kunstig intelligens og dermed styrke deres konkurrencekraft. Ved at fremhæve og belønne de virksomheder, der er allerlængst fremme, er det målet at flere virksomheder vil følge trop og tage brugen af kunstig intelligens til sig.

Hvis du vil vide mere…

Hvis du gerne vil blive klogere på andre virksomheders erfaringer med kunstig intelligens, kan du læse flere cases fra AI Denmark her:
 

Case: Syncsence opdagede at AI var den eneste løsning på deres problem

CASE: IO Group gjorde vision til virkelighed med et virksomhedsforløb i AI Denmark

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens. 

subpage

Syncsence opdagede at AI var den eneste løsning på deres problem

Efter et acceleratorforløb med AI Denmark opdagede Syncsense, at den eneste løsning på deres problemstilling var kunstig intelligens. "AI Denmark har virkelig løftet vores forretningspotentiale," siger direktør.

"AI Denmark har virkelig løftet vores forretningspotentiale. Vi blev super skarpe på vores problemstilling, og vi fandt ud af vi ikke kunne løse vores problemstilling på andre måder end med kunstig intelligens" - forklarer Simon Bruntse Andersen, CEO i SYNCSENSE

VR-træning til svækkede borgere

SYNCSENSE udvikler og leverer digital træningsteknologi til fysisk og kognitiv VR-træning af samfundets mest svækkede ældre og borgere med handicap. Virksomheden kombinerer analogt træningsudstyr med virtual reality og skaber en digital oplevelse af at være i naturen – imens brugeren bevæger sig.

Løsningen motiverer samfundets mest svækkede ældre og borgere med handicap til at træne mere. Det sker ved, at en intelligent bevægelsessensor i kombination med en VR-platform omdanner ”kedeligt” træningsudstyr til sjov og meningsfuld exergaming, altså integration af fysisk aktivitet og bevægelse i spil-lignende processer

VR-Løsningen har en positiv effekt på humør, helbred og livskvalitet og understøtter sundhedspersonalet i at løse kerneopgaven på en lettere og smartere måde, så ressourcerne kan blive brugt der, hvor der er mest brug for dem.

Virksomheden tilbyder pt. markedets mest simple og anvendelige VR-løsning til dette formål. Ambitionen er at udvikle verdens bedste evidensbaserede VR-terapi til forebyggelse og behandling af sygdomme relateret til fysisk inaktivitet. Og på den rejse kom AI Denmark ind i billedet, da virksomheden gerne ville udforske de muligheder, der er ved at bruge kunstig intelligens.

Click-n-play løsning var en nødvendighed

Udfordringen lå i, at sundhedspersonalet ønskede at VR-løsningen skulle være kompatibel med en bred vifte af forskelligt træningsudstyr, uden at brugervenligheden forringes. Sundhedspersonalet ønskede med andre ord en click-n-play løsning, som ikke kræver unødvendige manuelle indstillinger.

Til at løse denne udfordring blev der brugt deep learning teknologier i form af et såkaldt convolutional neural network, som viste sig yderst effektivt til at løse den konkrete udfordring – altså at detektere hvilken type træningsudstyr patienten anvender og på denne baggrund tilpasse, hvad der vises VR-brillerne. Derudover tilpasser den bl.a. kunstige intelligens, hvad patienten kan se i VR-brillerne. 

“AI Denmark har virkelig løftet vores forretningspotentiale. Vi blev super skarpe på vores problemstilling, og vi fandt ud af vi ikke kunne løse vores problemstilling på andre måder end med kunstig intelligens,” forklarer Simon Bruntse Andersen, CEO i SYNCSENSE

For løbende at kunne træne modellen er det dog nødvendigt at opsamle data i alle miljøer – både med og uden internet – og der er derfor lavet en løsning, hvor sensordata både kan lagres i selve VR-brillerne (uden internet) og i skyen (med internet).

"Fordi acceleratorforløbet med AI Denmark, var så specifikt på den tekniske del og vi fik den hjælp som vi havde brug for, gjorde det det muligt for os en implementere en AI-baseret løsning meget hurtigere end vi havde forventet. " - Steen Petersen, CTO i SYNCSENSE

Stort udbytte af forløbet

Syncsense meldte sig ind i AI Denmark, fordi de var udfordrede i forhold til at gøre deres sensor så intelligent, at den kunne identificere træningsudstyr samt synkronisere hastighed.

“AI Denmark har kickstartet vores AI-udvikling, og netværket og community’et, som AI Denmark også danner rammer om, har skabt vigtige samarbejdsrelationer vi både kan bruge nu og fremadrettet,” fortæller Simon Bruntse Andersen.

Hvis du vil vide mere…

Hvis du gerne vil blive klogere på andre virksomheders erfaringer med kunstig intelligens, kan du læse flere cases fra AI Denmark her:

CASE: IO Group gjorde vision til virkelighed med et virksomhedsforløb i AI Denmark

CASE: Neogrid blev skarpe på, hvordan AI kan skabe bedre løsninger for deres kunder

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens.