subpage

Esti Chem bruger automatiserede anbefalinger som Netflix og Spotify

Kemi

Netflix, Amazon og Spotify er ikke alene om at bruge algoritmer til at give automatiserede anbefalinger.

Tag f.eks. kemikalievirksomheden Esti Chem A/S som gennem AI Denmark har arbejdet med et anbefalingssystem, der kan komme med anbefalinger til, hvilke produkter, såsom rensemidler, smørremidler og tryvfarve, kunderne kan købe på baggrund af deres behov.

“Vi har valgt at arbejde med det, fordi vi skal finde en anden måde at kommunikere på over for kunderne,” siger direktør Thomas Mathisen i AI Denmarks podcast.

“Vores produkter kan anvendes i rigtig mange brancher og af mange firmaer, som vi aldrig har hørt om. Så vi kan ikke opsøge alle vores potentielle kunder aktivt. De bliver nødt til at søge efter os, så derfor skal vi til at være på internettet på en anden måde end tidligere,” lyder det videre over for podcastens vært, Anders Høeg Nissen.

Direktør: Vi kender ikke endemålet

Roman Jurowetski, lektor ved Aalborg Universitet Business School, har hjulpet virksomheden undervejs og forklarer i podcasten, at man har brugt open source-software, der speedede processen op.

“Da vi først havde afgrænset projektet og fået styr på data, var det faktisk ikke så kompliceret. For der lå en pakke, der er lavet lige præcis til det, vi skulle bruge,” siger han.

Thomas Mathiesen forventer, at man kan gå i markedet med den nye tjeneste i løbet af i år. Og man er ikke færdig med at arbejde strategisk med kunstig intelligens.

“Jeg tror, at det her er starten på noget, som jeg ikke engang ved, hvad slutter med.”

Lyt til podcasten hos din foretrukne podcastudbyder og på vores hjemmeside via linket her

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens. 

lancering

Sådan lærte SerEnergy at automatisere fejlfinding: Nu får medarbejderne tid til andre opgaver

Virksomheden SerEnergy lærte gennem et virksomhedsforløb i AI Denmark, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til at automatisere en vigtig fejlfindingsproces. Automatiseringen frigiver tid til, at medarbejderne kan løse andre opgaver.

SerEnergy har netop afsluttet et virksomhedsforløb i AI Denmark. Forløbet gjorde den Aalborg-baserede virksomhed klogere på, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til at automatisere fejlfindings-og kvalitetssikringsprocesser i forbindelse med selskabets produktion af højtemperaturbrændselscellesystemer.

”AI Denmark har bidraget positivt til vores udvikling ved at være en god måde til at få italesat og defineret kvaliteten af de her elektroder, vi går og udvikler."

Søren Juhl Andreasen, teknologisk teamleder hos SerEnergy

Spørger man Søren Juhl Andreasen, der er teknologisk teamleder hos SerEnergy, var det en udbytterig proces med fokus på implementering af kunstig intelligens, som man arbejder videre med efter forløbet.

”AI Denmark har givet os en fin mulighed for at afprøve, hvad vi kan bruge kunstig intelligens til,” siger Søren Juhl Andreasen fra SerEnergy, der er ejet af det børsnoterede amerikanske selskab Advent Technologies.

Førende producent af brændselsceller 

Han tilføjer:

”AI Denmark har bidraget positivt til vores udvikling ved at være en god måde til at få italesat og defineret kvaliteten af de her elektroder, vi går og udvikler.”

”I stedet for at have en person til at bruge flere timer på at kigge hundredvis af billeder igennem kan vi i stedet bruge noget software, så vi kan spare en masse tid."

Søren Juhl Andreasen, der er teknologisk teamleder hos SerEnergy

SerEnergy (Advent Technologies) er en førende global producent af såkaldte højtemperatur PEM-brændselsceller.

Konkret udvikler man grønne backup-systemer til at erstatte diesel-generatorer, f.eks. i forbindelse med levering af strøm til mobiltelefonmaster rundt omkring i verden.

En brændselscelle kan sammenlignes med et batteri, som dog ikke kontinuerligt skal lades op, men i stedet forsynes med brændstof, som i dette tilfælde udgøres af træsprit (methanol), som er et grønnere alternativ end f.eks. diesel. SerEnergys brændselsceller kan desuden bruges som Power-to-X-brændstof, hvor grøn elektricitet omdannes til bæredygtige brændstoffer, eksempelvis brint.

Kunstig intelligens finder fejl

I produktionsprocessen har SerEnergy traditionelt brugt ansatte til at detektere fejl og kvalitetssikre de elektroder, der er knyttet til brændselscellerne. Men ved at fodre en algoritme med en masse data i form af egne røntgenbilleder af gode og dårlige elektroder er SerEnergy gennem AI Denmark-forløbet kommet nærmere at kunne at automatisere processen.

“Det er altid en udfordring at udnytte de ressourcer, man har, bedst muligt,” fortæller Søren Juhl Andreasen til AI Denmarks podcast om emnet.

”I stedet for at have en person til at bruge flere timer på at kigge hundredvis af billeder igennem kan vi i stedet bruge noget software, så vi kan spare en masse tid. Det handler ikke om 100 pct. at erstatte en den person, der sidder og kigger på det, men det vil være et fint bidrag til, at personen kan bruge tiden på noget andet.”

Gode råd om kunstig intelligens

Simon Buus Jensen, ph.d.-studerende i kunstig intelligens ved Aalborg Universitet og med speciale i deep learning og computer vision, har i virksomhedsforløbet været tilknyttet projektet som ekspert. Han fortæller, hvordan algoritmen rent teknisk er blevet oplært på baggrund af flere tusinde røntgenbilleder af elektroder gennem såkaldt “deep learning,” hvor algoritmen lærer at udpege de gode og dårlige elektroder.

Ifølge Simon Buus Jensen kan SerEnergys virksomhedsforløb inspirere andre virksomheder, der gerne vil i gang med at bruge kunstig intelligens. For virksomheden har haft en fordel af at have en meget afgrænset proces, man vil automatisere, samt af at have et godt overblik over de data, der skal bruges.

”De havde en ret veldefineret case og vidste godt, hvilken problemstilling de stod med,” siger han.

Søren Juhl Andreasen fra SerEnergy opfordrer andre virksomheder, der gerne vil i gang med at bruge kunstig intelligens, til hurtigst muligt at få skabt en prototype, som kan testes.

”Der er en masse spørgsmål, man ikke kan svare på, før man får bygget sin prototype,” lyder det videre i podcasten fra Søren Juhl Andreasen hos SerEnergy.

Hør podcasten med Søren Juhl Andreasen og alle de øvrige AI Denmark-podcast via dette link

Hvis du vil vide mere…

Hvis du gerne vil blive klogere på andre virksomheders erfaringer med kunstig intelligens, kan du læse flere cases fra AI Denmark her:
 

Case: Syncsence opdagede at AI var den eneste løsning på deres problem

CASE: IO Group gjorde vision til virkelighed med et virksomhedsforløb i AI Denmark

Bliv en del af AI Denmark

Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens. 

lancering

Virksomhedsforløb har gjort Conpleks Innovations robotter mere intelligente

Gennem et virksomhedsforløb i AI Denmark fik Conpleks Innovation indsigt i, hvordan kunstig intelligens kan gøre virksomhedens udendørs, mobile robotter mere intelligente og eksempelvis tage hensyn til forbipasserende mennesker og dyr.

Hvis udendørs, mobile robotter skal køre rundt, uden at mennesker overvåger og griber ind, når noget er ved at gå galt, står én ting helt klart: Sikkerheden skal være i højsædet. 

 

Dermed skal de ikke alene kunne lokalisere eksempelvis mennesker, dyr, køretøjer og statiske elementer som en bænk eller et træ, men også klassificere hvilke objekter der er tale om. Sådan at robotten eksempelvis stopper, hvis den kører mod et menneske eller dyr.

”Lige så vel som robotten skal kunne positionere sig og navigere, skal den også kunne erkende den virkelighed, den befinder sig i. Her mener vi, at AI Denmark har givet et væsentlig bidrag til, at vi kan opnå det”

Tom Simonsen, direktør for og medstifter af Conpleks Innovation

Forløb var stor hjælp for mobile robotter

Netop evnen til at detektere og klassificere objekter – en gren under feltet genstandsgenkendelse inden for kunstig intelligens – var omdrejningspunktet, da  Conpleks Innovation i løbet af 2021 gennemgik et virksomhedsforløb i AI Denmark, som har til formål at styrke små og mellemstore virksomheders viden om og brug af kunstig intelligens. 

”Lige så vel som robotten skal kunne positionere sig og navigere, skal den også kunne erkende den virkelighed, den befinder sig i. Her mener vi, at AI Denmark har givet et væsentlig bidrag til, at vi kan opnå det,” lyder det fra Tom Simonsen, der er direktør for og medstifter af Conpleks Innovation med base i Struer.

Sikkerhed er vigtigt

Han har bl.a. fortalt om erfaringerne fra virksomhedsforløbet til AI Denmarks podcast. Her betoner han vigtigheden af sikkerhedsaspektet i de mobile robotter hos Conpleks Innovation, som bl.a. udvikler udendørs, mobile robotter til landbruget og sport, såsom ved opkridtning af fodboldbaner.

”Der, hvor nogle af udfordringerne ligger, og hvor de ikke er helt løst endnu, er omkring sikkerhedsaspektet, f.eks. når der er tale om store maskiner, og hvis der er skærende redskaber på robotten,” siger Tom Simonsen i podcasten.

Simon Buus Jensen, ph.d.-studerende i kunstig intelligens ved Aalborg Universitet, bidrog i forløbet med at klarlægge Conpleks Innovations behov samt udforske de AI-værktøjer, der er tilgængelige på området.  

I stedet for at bygge algoritmer fra bunden, som skal lokalisere og klassificere objekterne, udnyttede Conpleks Innovation under virksomhedsforløbet data fra platformen Yolo, der er en algoritme med speciale i genstandsgenkendelse, og som bl.a. opererer på baggrund af data, som bruges i forbindelse med genstandsgenkendelse hos selvkørende biler.   

”Det er altid et godt udgangspunkt at se, hvilke lavthængende frugter der er. Eksisterer der allerede systemer, man kan bruge, og eksisterer der data inden for det domæne, man har? På den måde kan man afgrænse sit område og gøre brug af de værktøjer, der allerede er tilgængelige,” siger Simon Buus Jensen.

Står godt sted nu

Metoden gjorde, at virksomheden hurtigt kunne teste, hvordan de agerer miljøer, hvor de opererer autonomt. 

”Vi står et rigtig godt sted nu og ved, hvad vi kan, og hvad der er muligt. Det vil sige, at vi har fået systemet til at detektere relevante objekter for os – f.eks. mennesker, dyr og biler – og der ser vi en ganske høj sikkerhed i den detektering, der finder sted,” fortæller Tom Simonsen. 

Han tilføjer, at softwaren i de udendørs, mobile robotter konkret foretager en sandsynlighedsberegning af, hvilket objekt den står over for.

”Det er meget vigtigt for os, at hvis de her robotter skal være autonome, så nytter det ikke noget, at de er 100 pct afhængige af en meget stabil mobildataforbindelse."

Tom Simonsen, direktør for og medstifter af Conpleks Innovation

Ud over at få hjælp til at integrere den rette software fik Conpleks Innovation også et større indblik i den computerkraft, som er nødvendig for, at robotterne kan udføre tilstrækkeligt store beregninger lokalt uden at skulle være afhængige af at sende data op i skyen.

Når der er tale om udendørs, mobile robotter, som opererer i miljøer med eksempelvis mennesker, er det essentielt, at beregningerne for genstandsgenkendelsen kan udføres lokalt på robotten, da en afbrudt eller dårlig mobilforbindelse i værste fald kan medføre personskader, fordi robotten risikerer ikke at kunne udføre beregningen hurtigt nok, hvis data skal sendes op i skyen.

”Det er meget vigtigt for os, at hvis de her robotter skal være autonome, så nytter det ikke noget, at de er 100 pct afhængige af en meget stabil mobildataforbindelse,” lyder det fra Tom Simonsen.   

Virksomheden opnåede som følge af forløbet et såkaldt ”proof of concept”, hvor projektets værditilførsel til forretningen er blevet verificeret. Næste skridt er at arbejde videre med funktionaliteten, og i 2022 forventer direktøren, at man går på markedet med nye typer af udendørs, mobile robotter, der er mere intelligente. 

Gode råd om kunstig intelligens 

 

Både Tom Simonsen og Simon Buus Jensen har flere gode råd at give videre til andre virksomheder, som ønsker at eksperimentere med kunstig intelligens.

Ud over at man med fordel kan vælge at benytte allerede eksisterende tekniske værktøjer – i modsætning til at bygge algoritmerne fra bunden – er det vigtigt at fokusere på, hvordan den kunstige intelligens kommer til at indgå i forretningen og organisationen, herunder hvilke kompetencer man skal bruge, og hvilken konkret værdi den kunstige intelligens skaber.

”Man skal ikke bare bruge AI for AI’s skyld,” lyder det fra Simon Buus Jensen. 








Fakta:

  • Conpleks Innovation blev grundlagt i 2010 og har fokus på design, udvikling og salg af udendørs, mobile robotter   
  • Virksomheden beskæftiger 12 medarbejdere og har hovedsæde i Struer.  
  • De udendørs, mobile robotter sælges bl.a. til landbrugsindustrien og sport- og idrætsklubber

Hvis du vil vide mere…

Hvis du gerne vil blive klogere på andre virksomheders erfaringer med kunstig intelligens, kan du læse flere cases fra AI Denmark her:
 

Case: Syncsence opdagede at AI var den eneste løsning på deres problem

CASE: IO Group gjorde vision til virkelighed med et virksomhedsforløb i AI Denmark

Er du interesseret i at blive en del af netværket i AI Denmark og deltage i et virksomhedsforløb? Så læs mere og ansøg om en plads her: