10,5 mia. kroner om året. Så meget bruger den private byggesektor ifølge DI Byggeri på at udbedre fejl og misforståelser, der kunne have været undgået med digitale værktøjer og bedre kommunikation. Virksomheden Exigo, som har deltaget i AI Denmark, arbejder med digitalisering i byggebranchen, hvilket kan effektivisere byggeriet signifikant. ”I AI Danmark-forløbet fik vi den rette faglighed, som kunne give os noget sparring og hjælp til at få prøvet nogle ting af,” forklarer direktør.
Rådgivningsvirksomheden Exigo A/S, som har deltaget i AI Denmark, arbejder med digitalisering i byggebranchen og er specialiserede i styring af tid, økonomi og bygbarhed. Virksomhedens digitale løsninger gør det nemt at planlægge større projekter på flere lokationer, og det kan bidrage til at effektivisere byggeriet markant.
Ifølge DI Byggeri bruger den private byggesektor i omegnen af 10,5 mia. kr. (2020-tal) på at udbedre fejl og misforståelser, der kunne have været undgået med digitale værktøjer og bedre kommunikation.
”Vores kunder bygger 20 pct. hurtigere med lokationsbaseret planlægning end med traditionel Gantt-planlægning, f.eks. Enemærke & Petersen,” udtaler Kristian Birch Pedersen, Direktør og Indehaver hos Exigo.
Det skyldes, at Gantt og andre traditionelle tidsplanlægningsmetoder er opfundet til produktionsindustrien, dvs. til én produktionslinje på ét sted.
”Når du bygger 32 lejligheder eller vindmøller, svarer det faktisk til 32 produktionslinjer, hvor du både skal styre flowet af opgaver, mennesker og steder,” pointerer han.
Lokationsbaseret planlægning er lige så gammel som Gantt, men blev først digitaliseret omkring år 2000.
”Det finsk-amerikanske software, vi har brugt indtil nu, har en Windows 95 brugerflade og er ret retro,” fortæller han og fortsætter:
”Mange danske entreprenører bruger det og elsker metoden, men synes, værktøjet er gammeldags.”
Nyt værktøj skal udvides med kunstig intelligens
Derfor begyndte Exigo for tre år siden at udvikle deres eget cloudbaserede software www.tactplan.com og en mobil app til staderegistrering, som begge blev udgivet i foråret 2022.
”Vi har allerede 17 kunder på det, og de er glade, og det buldrer derudad,” siger Kristian Birch Pedersen.
Men nu skal produktet udvides med kunstig intelligens: Softwaret skal kunne planlægge i stedet for mennesker. For det er næsten umuligt at opdage små afvigelser fra planen og besværligt at rette op på manuelt, forklarer han.
”Derfor arbejder vi på at få vores software-bot til at justere tidsplanen og planlægge ressourcer i realtime.”
I et forsøgsprojekt brugte Exigo kunstig intelligens og maskinlæring til at opdatere tidsplanerne automatisk, og dette arbejde lå uden for deres kernekompetencer, fortæller han.
”Vi er gode til byggeri, data og styring, så det var vigtigt for os at få AI Danmark med i projektet og få noget kvalificeret viden.”
”I AI Danmark-forløbet fik vi den rette faglighed, som kunne give os noget sparring og hjælp til at få prøvet nogle ting af. Og vi kunne få verificeret noget af det, vi havde lavet i forvejen, for at se, om vi var på rette spor.”
Exigo regner med at have deres nye softwarerobot klar til afprøvning i løbet af 2023.
Bliv en del af AI Denmark
Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens.