AI DENMARK
PODCAST

I denne første “rigtige” episode af AI Denmark (version 2) får vært Anders Høeg Nissen besøg af adjunkt Sine Zambach fra Copenhagen Business School. Sine er også medlem af Det Dataetiske Råd hos Akademiet for Tekniske Videnskaber, en tænketank som netop har offentliggjort deres 5 dogmer – bud på hvordan man kan forholde sig overordnet til både muligheder og udfordringer ved kunstig intelligens.
Inden vi byder velkommen til Sine skal vi have en lille håndfuld korte AI-nyheder fra den store verden – og det kommer denne gang til også at handle om nogle af de store spørgsmål, om AI-regulering, muligheden for at indbygge en slags grundlov i sprogmodeller, og om risikoen for selve menneskehedens udryddelse…
God fornøjelse 🤖
Velkommen til den nye version af podcasten AI Denmark!
Projektet AI Denmark er et stort, dansk samarbejde som hjælper små og mellemstore virksomheder med at komme hurtigere i gang med at udnytte data og AI-værktøjer i deres digitale omstillingsproces.
Og indtil nu har podcasten AI Denmark primært være fokuseret på at fortælle om de virksomheder, der har deltaget i projektet – men nu skifter podcasten spor.
Fremover vil vi nemlig udvide perspektivet voldsomt og se på en lang række aspekter af AI-udviklingen, og samtidig dykke ned i både muligheder og udfordringer når det handler om kunstig intelligens – fortsat med udgangspunkt i Danmark og det danske samfund.
Værten er fortsat Anders Høeg Nissen, og i denne første, korte pilot-episode præsenterer Anders den nye version af podcasten, og sætter scenen for de – forhåbentlig – mange efterfølgende episoder 🤖😄🎧
Hvis du vil skrive til os med kommentarer, input eller ideer – så kan vi kontaktes på aidk@podlab.dk
Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Projektet er udviklet i samarbejde med og støttet af Industriens Fond.
AI Denmark er produceret af podLAB.
I denne episode handler det om droner og ikke mindst hvordan man opdager dem. Normalt sker det ved at opfange radiokommunikationen mellem drone og base, men måske kan man også simpelthen bare *lytte* efter lyden af droner?
 
Droner er forlængst blevet en del af krige og konflikter rundt om i verden – hvor man fx bruger små droner til overvågning eller modificerer dem, så de kan bruges som deciderede våben.
 
Derfor er teknologi som kan hjælpe med at opdage og udpege droner i luftrummet også blevet en vigtig del af forsvaret af både personnel og materiel.
 
Hidtil er dronedetektionen primært sket ved at spore dronernes radiokommunikation, men måske kan man også simpelthen lytte efter *lyden* fra de små maskiner.
 
Vi taler med Chief Technology Officer Jan Johansson fra firmaet MyDefence, der sammen med lektor Jesper Rindom Jensen fra Aalborg Universitet har undersøgt om det kan lade sig gøre at automatisere identifikationen af lyden fra droner.
Hvis man følger med i moderne sport, så ved man også at data spiller en stadig større rolle. Det gælder naturligvis også i fodbold, hvor de mange data kan bruges af trænere og spillere til at analysere og forhåbentlig forbedre deres præstationer – men det kan også bruges til at vurdere en spillers markedsværdi.
 

I denne episode tager vi et aktuelt kig på, hvordan teknologi og data spiller en stadig større rolle i fodbold – ikke så meget på banen, men i stedet når det handler om hvordan agenter bruger avancerede algoritmer og datamining til at formidle kontakten mellem fodboldklubber og spillere.

I agenturet People in Sport begyndte det med en slags pilotprojekt med fokus på målmænd, men der kom snart flere ideer til – om automatisk match af spillere og klubber, om spillerskader, fastsættelse af markedsværdi og meget mere.

Vi skal vi møde Tim Hilbert fra People in Sport, og postdoc Primoz Konda fra Aalborg Universitets Business School, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Til orientering: Interviewet med Tim og Primoz foregik på engelsk, men der vil være forklaringer på dansk undervejs.
Rundt omkring i verden dør millioner af kvinder og børn i forbindelse med graviditet, fødsel eller efterfølgende komplikationer. Med appen Safe Delivery forsøger Maternity Foundation at vejlede fødselshjælperne – og nu skal AI gøre undervisningen i appen endnu bedre.
 

For mange mennesker er det opfyldelsen af en livsdrøm at skulle have et barn. Men desværre er det ikke altid at graviditeten går efter planen, og rundt omkring i verden dør hvert eneste år millioner af kvinder og børn i forbindelse med fødslen eller på grund af efterfølgende komplikationer. Problemet er særlig slemt i lande og områder, hvor der er begrænsede ressourcer og hvor der er svært at få den rette hjælp med adgang til hospitaler og jordmødre.

Organisationen Maternity Foundation arbejder på at gøre noget ved problemet, blandt andet med appen Safe Delivery, som kan give hjælp og støtte til fødselshjælpere, der skal tackle de svære situationer. Den indeholder masser af guides og vejledning, og har også integreret en e-læringsplatform, hvor brugerne hele tiden kan tilegne sig mere viden.

Appen har været genstand for et udviklingsprojekt hos AI Denmark, hvor man har undersøgt om man kan bruge data og algoritmer til at understøtte et godt læringsforløb.

Det fortæller denne gang Astrid Grønbæk fra Maternity Foundation og Daniel Hain fra Aalborg Universitet.

Til orientering: Interviewet med Astrid og Daniel foregik på engelsk, men der vil være forklaringer på dansk undervejs.
Når man bygger et nyt hus eller en ny skole eller et nyt kontor, så er det sjælendt en del af proceduren at arkitekten og de nye beboere eller brugere af bygningen mødes efter 1 år for at se om hverdagen mellem væggene også lever op til de store visioner for de nye rum.

Når man bygger et nyt hus eller en ny skole eller et nyt kontor, så er det en del af proceduren at man mødes i den færdige bygning for at se om alting er lavet ordentligt, og om murene og vinduerne og indretningen nu er der, hvor arkitekten havde lovet.

Til gengæld er det sjældent at arkitekten og de nye beboere eller brugere af bygningen mødes efter måske 1 eller 3 år, for at se om hverdagen mellem væggene også lever op til de store visioner for de nye rum.

En mulig løsning på dén udfordring kunne være at bruge sensorer til at samle data om hvordan byggeriet bliver brugt i den første tid, analysere sensordata med AI, og se om brugen stemmer overens med drømmene og forventningerne.

I denne episode møder vi arkitekt Niels Toft Wendelboe fra JJW Arkitekter og arkitekt Rune Wehner fra Alexandra Instituttet.
I denne episode skal det handle om kaffe og bæredygtighed, og om hvordan man kan samle, analysere og anvende data om dyrkning, transport, ristning og alt det andet der hører til produktion og distribution af kaffe.

For de fleste danskere drikker kaffe. Meget kaffe. Men hvor kommer kaffebønnerne egentlig fra? Er det fairtradebønner? Hvor langt er de blevet transporteret? Har kaffebonden brugt kunstgødning? Og er ristningen sket med vedvarende energi?

Vi skal møde Christina Singh fra Peter Larsen Kaffe og Fritz Henglein fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Til orientering: Interviewet med Christina og Fritz foregik på engelsk, men der vil være forklaringer på dansk undervejs.
Det er jo lidt fjollet at der ligger så meget værktøj rundt omkring og meget sjældent bliver brugt. Så hvad nu hvis man laver en online-tjeneste, hvor man kan leje udstyret når man skal bruge det, og som sørger for at der kun er den mængde udstyr, som egentlig skal bruges?
 

I denne episode skal det handle om værktøj og udlejning af værktøj, og om forsøget på at optimere anvendelsen af grejet, så der kun er det antal maskiner der er brug for på lageret, og så den enkelte kun betaler for værktøjet den tid de rent faktisk skal bruge det.

Det er en udfordring som faktisk godt kan løses med masser af data og et par snedige algoritmer. Det fortæller denne gang udviklingsdirektør Johnny Noisen fra Nethire, og statistisk konsulent Anders Reenberg Andersen fra DTU Compute.

Nethire fik i øvrigt en fornem andenplads ved Danish AI Awards 2022 for deres arbejde med at optimere og effektivisere udnyttelsen af maskiner og materiel.

I denne episode skal det handle om kaffe – og mere specifikt, hvordan kaffesmagere forsøger at skabe så konsistent og høj kvalitet som muligt.

Det kan være en stor udfordring, blandt andet fordi de rå kaffebønner aldrig er de samme fra sæson til sæson, og fordi både vejr, klima, transport og selvfølgelig ristning betyder meget for den færdige kaffe.

Det er en af grundene til, at man hos BKI Foods gerne vil have hjælp – og derfor har undersøgt om AI kan være vejen frem mod gode smagsprofiler, også når de rå bønner skifter karakter.

Fra BKI Foods fortæller indkøbschef Casper Rasmussen, og fra Teknologisk Institut kan man møde konsulent Simon Enni, der sammen med sin kollega Philipp Trenél har stået for udviklingen af algoritmen til BKI.

God fornøjelse ☕🤖

Hvert år bliver der skabt helt kolossale mængder af data rundt om på kloden. Et forsigtigt gæt lyder på, at alene i 2022 vil vi producere i størrelsesordenen 100 Zettabytes nye data – nyhedsartikler, billeder på Instagram, pdf-rapporter, videoer på YouTube og enorme mængder input fra sensorer alle vegne.

Med så meget ny information hele tiden – for slet ikke at tale om alt det gamle derude – så kræver det hjælp at finde hoved og hale i det hele. Det er her firmaet Impact Intelligence, deres AI og deres analytikere træder til.

Ved at lade algoritmerne indhente og sortere i store datamængder, og lade analytikeren uddrage og formidle den vigtigste viden, kan Impact Intelligence hjælpe kunder med at målrette indsatsen, justere strategien eller finde helt nye markeder – med fokus på energisektoren og andre bæredygtigheds-brancher.

Det kan godt være, at de fleste moderne virksomheder og arbejdsprocesser er blevet ‘paperless’ og kun har digitale dokumenter – pdf’er, mails, tekst og så videre.

Men det betyder ikke, at man uden videre kan finde det man skal bruge, når man skal bruge det. Tværtimod kan det nogle gange betyde, at man står med helt uoverskuelige mængder af tekst, talt, grafer eller anden information og bare må give op.

Danske Harald Collet stiftede i 2017 virksomheden Alkymi i New York, præcis for at tackle denne udfordring med AI. Algoritmer kan nemlig hjælpe med sortere i dokumenterne, uddrage de relevante data, og finde det vigtigste indhold.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon ValleyIndustriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

Netflix-algoritmer i kemisk virksomhed
Esti Chem laver kemiske produkter baseret på planteolier, til brug for formulering af smøremidler, trykfarver, rensemidler og den slags.
 
I AI Denmark-forløbet har virksomheden arbejdet med udvikling af et såkaldt Product Recommender Tool – ligesom dem man kender fra Netflix, Amazon og andre webtjenester.
 
Flere konkurrenter har digitale værktøjer til produktudvælgelse på deres website, men de er alt for store og komplicerede at anvende, at de forsøger at dække ”alt”. Esti Chem vil være tilfredse med at dække 90-95%, men til gengæld gøre det på en nem og intuitiv måde.
 
I episoden kan du møde direktør Thomas Mathiesen fra Esti Chem og lektor Roman Jurowetzki fra Aalborg Universitets Business School.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon ValleyIndustriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

DAN GELVAN - AI HJÆLPER ISRAELSKE SUNDHEDS-STARTUPS
Når man siger kunstig intelligens, så er man også nødt til at sige data – som er det råmateriale algoritmerne skal trænes på og lære af, hvis de skal fungere intelligent.
Sundhedsvæsenet er et af de områder, der sidder på enorme mængder af data om bogerne og deres sygdomshistorier – det gælder i hvert fald herhjemme, og ikke mindst i Israel, hvor myndighederne har databaser der går mange år tilbage. 

I denne episode skal vi møde Dan Gelvan, der er født og opvokset i Danmark, men har boet i 
Israel i mange år. Dan har en forretningsbaggrund, men har især beskæftiget sig med investeringer i teknologi- og life science-virksomheder. Senest har han så valgt at blive direktør i firmaet t-syte, der har fokus på anvendelsen af AI indenfor sundhedsdata, og hjælper startups med både penge og viden, så de kan gøre AI til en forretning. 

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon ValleyIndustriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

 INROPA – AI HJÆLPER ROBOTTER MED AT MALE
Hvis man vil sætte en robot til at male en genstand, fx en vinduesramme eller et stålelement til et byggeri, så er det ret vigtigt, at den ved hvad den skal male og især hvad den ikke skal male. Det er jo spild af tid og maling hvis den fx også maler ophængningen eller bare sprøjter maling ud i luften fordi den ikke helt kan finde ud af hvor genstanden egentlig er.

Den danske virksomhed Inropa laver software, der styrer de robotter, som maler alt fra vinduesrammer til stålelementer i byggeri – og de har i AI Denmark udforsket, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe med at gøre robot-malerne smartere. I denne episode kan du møde direktør Henrik Andersen fra Inropa og Simon Buus Jensen, Ph.D-studerende på Aalborg Universitet, der har været AI Denmarks ekspert på casen.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon ValleyIndustriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

DANNY LANGE – SYNTETISKE DATA KAN TRÆNE DINE ALGORITMER

Det dansk-stiftede firma Unity laver især software til spiludvikling – men deres AI-værktøjer kan også bruges til at programmere robotter, lave trafik-analyser af store byggerier og meget mere. Det fortæller Danny Lange, der er Unitys VP of AI and Machine Learning, og som især af fascineret af mulighederne i det man kalder syntetiske data, når algoritmerne skal trænes.

Syntetiske data er “kunstige” data, som kan lade algoritmerne udforske langt flere potentielle situationer eller dimensioner af et problem, end hvis man er begrænset til at bruge data fra “virkelige” fysiske sensorer eller andre input.

Danny har også gode råd til virksomheder, der gerne vil i gang med AI – fra det helt lavpraktiske (som at være sikker på at der er et problem, det giver mening at tackle med AI) til integrationen af AI i firmaets strategi.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon ValleyIndustriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

VELKOMMEN TIL AI DENMARK PODCAST SÆSON 2

 AI Denmark er et treårigt projekt, som hjælper små og mellemstore virksomheder med at komme hurtigere i gang med at udnytte data og AI-værktøjer i deres digitale omstillingsproces.

I podcasten taler vi med en række af deltagerne om deres oplevelser og erfaringer med at implementere AI-løsninger i deres virksomheder,  og vi skal også møde nogle af de eksperter, som har hjulpet dem undervejs.

Du kan også møde en håndfuld danske eksperter og iværksættere fra udlandet, som allerede arbejder strategisk med AI i deres virksomheder, og som forhåbentlig kan tjene som ekstra inspiration. 

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon ValleyIndustriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

 

AVANCERET SORTERING KAN GØRE EMAIL TIL EN LEG

Slip for manuel sortering af emails i mapper, og lad sprogalgoritmerne hjælpe med at lægge de digitale sager på rette hylde.

Der er nok mange derude, der har skullet slås med overfyldte email-indbakker og et stadigt voksende bagkatalog af opgaver, som man burde lægge i mapper og arkiveringssystemer – men bare aldrig får taget sig sammen til at tackle.

Heldigvis er der hjælp på vej i form af intelligente algoritmer, der kan analysere emails og lægge dem i de rigtige arkivmapper baseret på deres indhold.

I denne episode af AI Denmark Podcast taler vi med Jakob Antonsen der er stifter og direktør i firmaet IO Group, og Shuna Nazari, der er AI-ekspert på Alexandra Instituttet.

Vi skal blandt andet høre om forsikringssager, sprog-analyserende algoritmer og hvordan man træner sin kunstige intelligens på den smarteste og nemmeste facon.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

 

LAD COMPUTERENS KAMERA-ØJNE SE EFTER FEJL 

SerEnergy (Advent Technologies) laver brændselsceller til backup-batterier, og har undersøgt muligheden for at bruge computer vision og AI til at se efter fejl i røntgenbilleder af cellerne.

Computere er efterhånden blevet rigtig gode til at se verden omkring sig. Eller rettere; vi er blevet gode til at lave smart software som kan analysere billeder og video fra computernes kameraer, og regne ud hvad de viser. Men de avancerede algoritmer skal oplæres, og det sker ofte gennem en kombination af store datamængder og input fra eksperter af kød og blod.

I denne episode af AI Denmark Podcast skal vi møde Technology Team Manager Søren Juhl Andreasen fra SerEnergy (Advent Technologies), som laver brændselsceller og bruger AI til at se efter fejl i cellerne – og vi får også selskab af Ph.D-studerende Simon Buus Jensen fra Inst. f. Mediologi, Aalborg Universitet, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Vi skal blandt andet høre om computervision, om hvordan man finder fælles fodslag i billedanalysen og hvordan Søren og Simon har arbejdet sammen om udviklingen af Advent Technologies’ case-studie.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning! 

FÅ STYR PÅ ENERGIFORBRUGET I BYGNINGER

Sensorer kan samle masser af data om bygningers energiforbrug. Men det kræver AI at skabe overblik og dermed muligheden for at nedsætte forbruget smart.

Hvis vi gerne vil arbejde i retning af en bæredygtig fremtid er det vigtigt ikke at bruge mere energi end nødvendigt. Det gælder i alle områder af samfundet, inklusive naturligvis vores bygninger, store som små. Det er en udfordring som kunstig intelligens kan hjælpe med at løse, og det skal vi høre meget mere om den næste halve times tid.

I denne episode skal vi møde Henrik Lund Stærmose, direktør i Neogrid, og Michael Anker Guldager, der er konsulent i Teknologisk Institut.

Det handler blandt andet om intelligent energivisualisering, overvågning og styring, og om at bruge avancerede algoritmer til at regne på de mange sensordata, der bliver opsamlet i bygningerne.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

God lytning!

Styr på tid og penge i store byggeprojekter

Det er næsten som en multidimensionel, AI-styret udgave af SimCity, når store milliardbyggerier skal planlægges.

Man hører nogle gange, at ingen planer nogensinde overlever mødet med virkeligheden – og det er da også sandt, at man stort set altid skal justere undervejs, især i større projekter. Men det betyder jo ikke, at man bare skal opgive al planlægning. Udfordringen er bare at forsøge at gøre planerne så realistiske som muligt – og her kan kunstig intelligens hjælpe, også når det gælder kolossale byggeprojekter til mange milliarder.

I denne episode skal vi møde Kristian Birch Pedersen, direktør i firmaet Exigo, og Bob Pepin fra Alexandra Instituttet, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Vi skal blandt andet høre om komplekse byggeprojekter, planlægning i flere dimensioner og computerspilagtige simulationer.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

Hvis du vil vide mere om AI Denmark og hvordan AI kan styrke din virksomhed, eller er du nysgerrig efter at være en del af projektet, så besøg aidenmark.dk eller find AI Denmark på LinkedIn.

God lytning!

Gør jagten på en ledig p-plads til en leg 

Slip for endeløse rundture i jagten på en ledig plads, og lad AI-appen fortælle dig hvad chancen er for at finde et sted at parkere bilen i nærheden.

Hvis man nogensinde har prøvet at køre forgæves rundt i byen og jagte en ledig parkeringsplads, så vil man afgjort også være glad for at høre, at kunstig intelligens måske kan hjælpe i fremtiden. Algoritmerne kan nemlig forudsige hvor stor sandsynligheden er for at finde en parkeringsplads i et bestemt område på et bestemt tidspunkt, så man selv kan beslutte om man skal tage chancen eller forsøge at køre et andet sted hen.

I denne episode skal vi møde Tan Tran fra parkerings-appen Papp, og lektor Per Bækgaard fra DTU Compute, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Vi skal blandt andet høre om sensordata fra P-huse, om vejrudsigter og om hvordan man gør en app nem at bruge.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

Hvis du vil vide mere om AI Denmark og hvordan AI kan styrke din virksomhed, eller er du nysgerrig efter at være en del af projektet, så besøg aidenmark.dk eller find AI Denmark på LinkedIn.

God lytning!

Gør komplekse lovtekster forståelige 

Det ville være fantastisk hvis alle love og regler var nemme at læse og forstå for os mennesker. I mellemtiden kan man tage avancerede sprogalgoritmer i brug til “oversættelsen”.

Hvis man nogensinde har forsøgt at stave sig igennem en lovtekst og de mange og ofte snørklede paragraffer, så ved man hvor svært det kan være at forstå hvad den egentlig betyder. Så det ville jo være smart, hvis man kunne få en kunstig intelligens til at læse og “oversætte” teksten, så det er meget nemmere at regne ud hvad man må og ikke må.

I denne episode skal vi møde Morten Marquard, stifter og CEO i DCR Solutions som arbejder med sprogteknologi og forretningsprocesser, og vi får også selskab af professor Thomas Hildebrandt fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Vi skal blandt andet høre om hvordan man lærer en maskine at forstå lovtekster, og om perspektiverne for digitalisering af offentlige ydelser.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

Hvis du vil vide mere om AI Denmark og hvordan AI kan styrke din virksomhed, eller er du nysgerrig efter at være en del af projektet, så besøg aidenmark.dk eller find AI Denmark på LinkedIn.

God lytning! 

Mobile robotter på jord og græs 

Når robotter skal på græs, kræver det både navigationshjælp, genkendelse af forhindringer og processorer, der ikke sluger for meget strøm.

Rundt omkring i verden bliver der arbejdet hårdt på at udvikle selvkørende biler, der skal kunne køre os rundt på vejene mens vi selv læser, ser film eller bare snakker med hinanden. Men det er langt fra de eneste autonome robotter, vi kan regne med at se mere til i fremtiden. Vi kender allerede støvsugerrobotter og græsklipper-robotter – og de bliver bare bedre og bedre til at tackle tæpper, fodboldbaner, grøftekanter eller hvor de nu skal køre. Det kræver dog både masser af data, kunstig intelligens og ny hardware at gøre de mobile robotter i stand til at løse deres opgaver på bedst mulig vis.

I denne episode skal vi møde medstifter Tom Simonsen fra Conpleks, som laver autonome robotter, og vi får også selskab af Simon Buus Jensen fra Aalborg Universitet, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Det skal både handle om græsklipper-robotter, data fra trafik og kørsel, og hvordan man kan køre avancerede algoritmer uden at bruge alt for meget strøm.

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Industriens Fond står bag projektet, som løber over tre år.

Hvis du vil vide mere om AI Denmark og hvordan AI kan styrke din virksomhed, eller er du nysgerrig efter at være en del af projektet, så besøg aidenmark.dk eller find AI Denmark på LinkedIn.

God lytning!

se også

Jeg er interesseret i at høre mere om AI Denmark