Virksomheden SerEnergy lærte gennem et virksomhedsforløb i AI Denmark, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til at automatisere en vigtig fejlfindingsproces. Automatiseringen frigiver tid til, at medarbejderne kan løse andre opgaver.
SerEnergy har netop afsluttet et virksomhedsforløb i AI Denmark. Forløbet gjorde den Aalborg-baserede virksomhed klogere på, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til at automatisere fejlfindings-og kvalitetssikringsprocesser i forbindelse med selskabets produktion af højtemperaturbrændselscellesystemer.
”AI Denmark har bidraget positivt til vores udvikling ved at være en god måde til at få italesat og defineret kvaliteten af de her elektroder, vi går og udvikler."
Søren Juhl Andreasen, teknologisk teamleder hos SerEnergy
Spørger man Søren Juhl Andreasen, der er teknologisk teamleder hos SerEnergy, var det en udbytterig proces med fokus på implementering af kunstig intelligens, som man arbejder videre med efter forløbet.
”AI Denmark har givet os en fin mulighed for at afprøve, hvad vi kan bruge kunstig intelligens til,” siger Søren Juhl Andreasen fra SerEnergy, der er ejet af det børsnoterede amerikanske selskab Advent Technologies.
Førende producent af brændselsceller
Han tilføjer:
”AI Denmark har bidraget positivt til vores udvikling ved at være en god måde til at få italesat og defineret kvaliteten af de her elektroder, vi går og udvikler.”
”I stedet for at have en person til at bruge flere timer på at kigge hundredvis af billeder igennem kan vi i stedet bruge noget software, så vi kan spare en masse tid."
Søren Juhl Andreasen, der er teknologisk teamleder hos SerEnergy
SerEnergy (Advent Technologies) er en førende global producent af såkaldte højtemperatur PEM-brændselsceller.
Konkret udvikler man grønne backup-systemer til at erstatte diesel-generatorer, f.eks. i forbindelse med levering af strøm til mobiltelefonmaster rundt omkring i verden.
En brændselscelle kan sammenlignes med et batteri, som dog ikke kontinuerligt skal lades op, men i stedet forsynes med brændstof, som i dette tilfælde udgøres af træsprit (methanol), som er et grønnere alternativ end f.eks. diesel. SerEnergys brændselsceller kan desuden bruges som Power-to-X-brændstof, hvor grøn elektricitet omdannes til bæredygtige brændstoffer, eksempelvis brint.
Kunstig intelligens finder fejl
I produktionsprocessen har SerEnergy traditionelt brugt ansatte til at detektere fejl og kvalitetssikre de elektroder, der er knyttet til brændselscellerne. Men ved at fodre en algoritme med en masse data i form af egne røntgenbilleder af gode og dårlige elektroder er SerEnergy gennem AI Denmark-forløbet kommet nærmere at kunne at automatisere processen.
“Det er altid en udfordring at udnytte de ressourcer, man har, bedst muligt,” fortæller Søren Juhl Andreasen til AI Denmarks podcast om emnet.
”I stedet for at have en person til at bruge flere timer på at kigge hundredvis af billeder igennem kan vi i stedet bruge noget software, så vi kan spare en masse tid. Det handler ikke om 100 pct. at erstatte en den person, der sidder og kigger på det, men det vil være et fint bidrag til, at personen kan bruge tiden på noget andet.”
Gode råd om kunstig intelligens
Simon Buus Jensen, ph.d.-studerende i kunstig intelligens ved Aalborg Universitet og med speciale i deep learning og computer vision, har i virksomhedsforløbet været tilknyttet projektet som ekspert. Han fortæller, hvordan algoritmen rent teknisk er blevet oplært på baggrund af flere tusinde røntgenbilleder af elektroder gennem såkaldt “deep learning,” hvor algoritmen lærer at udpege de gode og dårlige elektroder.
Ifølge Simon Buus Jensen kan SerEnergys virksomhedsforløb inspirere andre virksomheder, der gerne vil i gang med at bruge kunstig intelligens. For virksomheden har haft en fordel af at have en meget afgrænset proces, man vil automatisere, samt af at have et godt overblik over de data, der skal bruges.
”De havde en ret veldefineret case og vidste godt, hvilken problemstilling de stod med,” siger han.
Søren Juhl Andreasen fra SerEnergy opfordrer andre virksomheder, der gerne vil i gang med at bruge kunstig intelligens, til hurtigst muligt at få skabt en prototype, som kan testes.
”Der er en masse spørgsmål, man ikke kan svare på, før man får bygget sin prototype,” lyder det videre i podcasten fra Søren Juhl Andreasen hos SerEnergy.
Hør podcasten med Søren Juhl Andreasen og alle de øvrige AI Denmark-podcast via dette link
Hvis du vil vide mere…
Syncsence opdagede at AI var den eneste løsning på deres problem
CASE: IO Group gjorde vision til virkelighed med et virksomhedsforløb i AI Denmark
Bliv en del af AI Denmark
Hvis du og din virksomhed ønsker at blive en del af et AI Denmark-forløb, så kan I læse mere om, hvordan man ansøger via nedenstående link. Som deltagende virksomhed indgår man automatisk i konkurrencen om Industriens Fonds AI-pris, hvor man kan vinde 200.000 kr. til virksomhedens videre arbejde med kunstig intelligens.